Het Rijksmuseum heeft een belangrijke selectie uit de collectie Van Regteren Altena mogen verwerven, nog voordat deze bij Christie's ter veiling kwam. Het museum koos een groep van 46 spectaculaire aquarellen van de 19de-eeuwse kunstenaar J.A. Knip en een virtuoos 17de-eeuws landschap van J. de Gheyn. Daarnaast hebben de erven een groep van 69 tekeningen van 19de-eeuwse Nederlandse kunstenaars in Italië geschonken. De aankoop door het Rijksmuseum wordt breed gesteund met genereuze bijdragen van De Vereniging Rembrandt en haar Liente Dons Fonds, Mondriaan Fonds, BankGiro Loterij, Rijkspatronen, Gerhards Fonds/Rijksmuseum Fonds, Het VSBfonds en een schenking van een particulier.
Het ensemble van 46 aquarellen door J.A. Knip (1777-1847) vormt de belangrijkste groep werken van deze Nederlandse neo-classicist. Van november 1809 tot september 1812 verbleef Knip, in staat gesteld door een Prix de Rome, in Italië. Daar maakte hij zijn verbluffende aquarellen van stadsgezichten en landschappen. De in gedempte kleuren uitgevoerde hyperrealistsiche aquarellen doen verrassend modern aan en behoren tot de visueel meest overweldigende groep werken van Knip.
De tekening Rotslandschap met een kasteel (1603) is de meest spectaculaire van de 25 tekeningen van De Gheyn uit de privé-collectie van de voormalige directeur van het Rijksprentenkabinet (1948-62). I.Q. van Regteren Altena was dé autoriteit en kenner op het gebied van De Gheyn. De tekening vormt een omslagpunt in de geschiedenis van het Nederlandse landschap in de grafische kunst in de beginjaren van de 17de-eeuw. Volgende generaties Nederlandse kunstenaars legden zich vanaf dit moment toe op het verbeelden van de wereld met een wetenschappelijke nauwkeurigheid.